Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: 'Hoofden Jeugdopleiding geven energie en positiviteit'

KNVB Media
KNVB Media
29 januari 2018, 13:30

Frank Evenblij die een discussiepanel leidde, voelt Art Langeler aan de tand. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft het afgelopen decennium vaak het initiatief genomen om met het werkveld te overleggen over alle relevante zaken in jeugdvoetbal. Eerst bij monde van Wim van Zwam en Remy Reynierse. Later is die rol overgenomen door Jelle Goes en Teun Jacobs. Dat is uniek in de voetbalwereld.

Wat in de landen om ons heen zelden tot nooit gebeurd, is bij ons gemeengoed geworden; eens in de zoveel tijd komen de hoofden opleidingen bij elkaar om in een door de bond georganiseerde bijeenkomst allerlei zaken te bespreken, te delen en plannen te maken. 

Traditie

In het verleden was er minder tijd en ruimte om inhoudelijk te sparren

Door de jaren heen is dit prima geweest, en ondanks dat een aantal zaken tien jaar geleden ook al speelde (denk aan: competitie-opzet, pool-reglement, onderlinge concurrentie) en die nog niet allemaal naar ieders tevredenheid zijn opgelost (als dat al kan), willen we deze traditie van kennis delen in stand houden.

Dit jaar hebben Teun Jacobs, Peter Jeltema en ik de organisatie vorm gegeven. Zolang er geen nieuwe technisch directeur is nemen wij deze zaken waar en proberen we in ‘good practice’ zo veel mogelijk dingen op te pakken naast ons reguliere werk. Een van de dingen die ons in het verleden was opgevallen - en waar veel kritiek op kwam - is dat er op de bijeenkomsten voornamelijk sprake was van eenrichtingsverkeer. In plaats van te discussiëren, positioneerde de KNVB zich als zender van informatie naar de clubs. 

Inhoudelijk sparren

Daarnaast maakte ik als Hoofd Jeugdopleiding van PSV de laatste jaren vaak mee dat de dag in de ochtend aardig bezocht werd (de meeste clubs met 1 man maar enkelen met meerdere mensen) maar na de lunch was bijna iedereen verdwenen. Natuurlijk is er altijd wel een wedstrijd of vergadering of zijn eer andere werkzaamheden blijven liggen. Ik weet hoe druk de baan van Hoofd Jeugdopleidingen is. Maar blijkbaar was ook het programma niet de moeite waard om te blijven en was er geen tijd en ruimte om inhoudelijk met elkaar te sparren. 

Dit jaar hebben we het dus iets anders georganiseerd. In november zijn we begonnen met een dagdeel waarin we alle Hoofden Jeugdopleiding hebben verdeeld naar niveau (internationale, nationale of regionale status) en de deelnemers (alleen de Hoofden Jeugdopleiding, niet vijf man van 1 club) hebben bevraagd op inhoud. 

Een van de prikkelende stellingen waarmee de tweedaagse werd afgetrapt.

Intensief en vruchtbaar samengewerkt

Waar is behoefte aan? Wat zijn de dingen waar we als clubs tegenaan lopen? Wat is meerwaarde? Dat soort vragen. Daar kwam een aantal onderwerpen uit, en na bundeling hebben we een aantal zaken eruit gepikt om te behandelen. Afgelopen donderdag en vrijdag hebben we in een tweedaagse met de Hoofden Jeugdopleidingen zeer intensief en vruchtbaar samengewerkt om stappen te zetten.

Deze nieuwe opzet werkte goed. Wij - de organisatoren namens de KNVB - zijn dan ook enthousiast over de uitkomsten van deze tweedaagse en afgaande op de eerste reacties van de betrokkenen wordt dit gedeeld.

'We hebben elkaar keihard nodig' 'We hebben elkaar keihard nodig' Terugblik op de tweedaagse met een aantal Hoofden Jeugdopleiding.

Gevarieerde mix

Bijna alle clubs waren met hun technisch verantwoordelijke man aanwezig (alleen NEC, Go Ahead Eagles, Almere City, FC Den Bosch en FC Emmen ontbraken, PSV was er één dag) dus we konden met het overgrote deel van de belangrijkste opleiders van Nederland (26 Hoofden Jeugdopleiding!) aan de slag.

In het programma hebben we ruimte gemaakt voor een interessante mix van onderwerpen die deels ook door de clubs werden aangedragen. Zo was er aandacht voor: 

  • een masterplan voor internationals; 
  • de weg naar een dag-opleiding; 
  • het nut van Jeugdplan Nederland en hoe nu verder; 
  • hoe bedienen we het grootste talent extra binnen een talentvolle groep spelers; 
  • wat zijn de trends in het internationale voetbal en hoe kijken experts daar naar. 

In sessies die werden afgewisseld met onderlinge interactie was er voor iedereen wel wat op te pikken.

Kennis delen

Verfrissend om te zien hoe clubs bereid zijn om kennis te delen

De grote meerwaarde lag wat mij persoonlijk betreft vooral ook in de tijd die een ieder had en nam. Omdat het een tweedaagse was, hoefde niet iedereen gehaast naar huis en zoals zo vaak waren het diner en de borrel na het dagprogramma van donderdag aanleiding tot veel onderling overleg, discussie en begrip. 

Het was verfrissend om te zien hoe clubs, die toch ook elkaars concurrenten zijn, bereid zijn om kennis te delen omdat ze weten dat ze daar allebei veel beter van worden. Met een volle actielijst voor zowel clubs als de KNVB gingen we vrijdagmiddag uit elkaar.

Deze week kijken we intern terug op de tweedaagse. Ik heb er een hoop energie en positiviteit van gekregen. En kan niet wachten op het vervolg!

Laatste artikelen