Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje in slotfase onderuit tegen Duitsland

KNVB Media
KNVB Media
26 maart 2024, 23:00

De technologie is onverbiddelijk. De winnende goal van Fullkrug is over de lijn. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft de tweede oefeninterland op weg naar het Europees kampioenschap verloren. In Frankfurt was Duitsland dankzij een doelpunt in de slotfase met 2-1 te sterk. Joey Veerman had Oranje met zijn eerste interlandgoal in de vierde minuut op voorsprong gezet.

Bondscoach Ronald Koeman had zijn formatie op liefst zeven plekken gewijzigd ten opzichte van de met 4-0 gewonnen interland tegen Schotland afgelopen vrijdag. Bart Verbruggen verving Mark Flekken in de goal, dat had Koeman al eerder aangekondigd. Daarnaast werd Matthijs de Ligt een van de drie centrale verdedigers naast Virgil van Dijk en Nathan Aké en namen Daley Blind en Denzel Dumfries hun vertrouwde posities als wingbacks in. De PSV'ers Joey Veerman en Jerdy Schouten vormden het hart van het middenveld. En Donyell Malen speelde in de linkerzone voorin naast Memphis Depay. Het idee was dat Depay zich regelmatig liet zakken naar het middenveld zodat Malen en ook Tijjani Reijnders in de vrijgekomen ruimte konden duiken.

— Joey Veerman viert zijn eerste interlandgoal.

Helden van 1974

In Duitsland heerste voorafgaand aan het duel met Oranje een juichstemming. Na een moeizaam interlandjaar 2023 waarin Die Mannschaft slechts drie van elf wedstrijden had gewonnen, volgde zaterdag plotseling een 0-2 zege in en tegen Frankrijk. En dan is het bal bij Bild en consorten. Het vertrouwen in een vierde Europese titel kwam te paard aangesneld. De jonge Duitse coach Julian Nagelsmann (36) koos tegen Oranje voor dezelfde elf spelers als tegen de Fransen. Zijn sterkste elf dus, met de teruggekeerde Toni Kroos, die volgens velen al die tijd het ontbrekende puzzelstukje was.

Na een waardige herdenking voor de overleden Duitse voetbalgrootheden Franz Beckenbauer en Andy Brehme, gelardeerd met oude beelden, trapte Kaj Havertz af voor de landenklassieker. Een aantal mannen op de tribune zag zichzelf bij het eerbetoon terug op het scherm, want de KNVB had de nog levende helden van het WK 1974 uitgenodigd om het duel in Duitsland bij te wonen. Vijftig jaar nadat zij de wereld hadden betoverd met sprankelend voetbal, volgden onder andere Willem van Hanegem, Johan Neeskens, Wim Rijsbergen, Arie Haan en Ruud Krol de verrichtingen van Oranje op weg naar het EK.

— Donyell Malen stichtte met zijn snelheid veel gevaar in de Duitse defensie.

Spectaculair begin

Zij weten als geen ander dat een duel tussen Duitsland en Nederland nooit zo maar een oefenwedstrijd is. En dat bleek ook nu weer in Frankfurt. Waar de Duitsers tegen Frankrijk al na zeven seconden scoorden was het nu Oranje dat uit de startblokken schoot. In de vierde minuut onderschepte Depay een terugspeelbal. De spits bleef kalm en vond de toegesnelde Joey Veerman die met zijn fijne traptechniek de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achter Ter Stegen schoot. Zijn eerste goal in het Oranjeshirt.

Zo kreeg Oranje het stadion even stil, maar dat duurde niet lang. Nederland liet zich in de tiende minuut verrassen door een ingestudeerde corner van Duitsland en zette te laat druk op Mittelstädt. De linkerverdediger kon vanaf de rand zestien vrij uithalen en krulde de bal heerlijk in de kruising. Dat beloofde wat voor de rest van de avond, maar veel grote kansen waren er in de eerste helft niet meer te bewonderen. Beide landen maakten er wel een boeiend gevecht van. Duitsland combineerde af en toe wat makkelijker en sneed in de achttiende minuut door de Oranje-defensie. Verbruggen pakte de inzet van Gundogan.

— Quinten Timber maakte zijn debuut voor Oranje. Na de gebroeders Van de Kerkhof en De Boer vormen de broers Quinten en Jurriën Timber de derde Oranje-tweeling.

Lef na rust

Nederland had het organisatorisch beter voor elkaar als tegen Schotland en gaf verder weinig weg. Het loerde in de omschakeling met de snelle Malen, die Ter Stegen bijna verschalkte met een puntertje. En na ruim een half uur kopte Gundogan de bal net voor hem weg nadat De Ligt de bal met het hoofd terug had gelegd.

Oranje begon sterk na rust. Het toonde meer lef om tussen de linies te spelen en drong Duitsland terug. In die fase had Nederland ook op voorsprong moeten komen. Twee keer was Malen de aangever. Eerst had Reijnders het vizier niet op scherp. Vlak daarna raakte Depay de bal niet goed op het hobbelveld, waarbij de toeschouwers af en toe het gevoel hadden dat ze naar een mislukte vrije kür bij het kunstschaatsen zaten te kijken in plaats van naar een voetbalwedstrijd. Het verminkte schot zeilde net over de lat.

— Bart Verbruggen hield Oranje in de slotfase lang op de been, maar moest uiteindelijk buigen.

Verbruggen blinkt uit

In het laatste kwartier verloor Nederland de greep op de wedstrijd. Duitsland zette aan voor de zege. Bart Verbruggen hield Oranje op de been met twee katachtige reddingen op schoten van Musiala en Muller. Maar vijf minuten voor tijd moest hij toch buigen. De Nederlandse goalie leek net op tijd bij de bal die via de bonkige schouder van Füllkrug in de hoek stuiterde, maar de doellijntechnologie was onverbiddelijk.

Oranje - waar Quinten Timber zijn debuut maakte en Daley Blind met stip de top-5 van recordinternationals binnenkwam - ging in de slotfase op jacht naar de gelijkmaker. Van Dijk werd naar voren gedirigeerd. Invaller Wout Weghorst kreeg in de laatste seconden nog een kans, maar de invaller schoot te gehaast en daardoor te zacht om Ter Stegen in verlegenheid te brengen.

'Zijn we er toch weer ingetuind', zullen de helden van 1974 op de tribune hebben gedacht. Maar vreemd genoeg bood het vertoonde spel tegen Duitsland misschien wel meer aanknopingspunten dan na de 4-0 zege op Schotland afgelopen vrijdag.

Eerste EK-duel tegen Polen

De oefencampagne van Oranje op weg naar het EK gaat in juni verder met de zogenaamde uitzwaaiwestrijden tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni). Het Nederlands elftal speelt op zondag 16 juni in Hamburg de eerste wedstrijd op het EK tegen Polen. De ploeg van vedette Robert Lewandowski pakte dinsdagavond het laatste EK-ticket door Wales na strafschoppen te verslaan. Vrijdag 21 juni volgt in Leipzig het tweede duel tegen Frankrijk. Daarna wacht op 24 juni Oostenrijk in Berlijn.

Reacties Reacties Lees hier de reacties van Joey Veerman, Ronald Koeman en Bart Verbruggen.

Statistieken Statistieken Ga naar de opstellingen en overige statistieken van Duitsland - Nederland.

Laatste artikelen