Foto:
We gaan terug naar een memorabele wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika. Na een lastige wedstrijd tegen Slowakije, wachtte in de kwartfinale het onverslaanbaar geachte Brazilië. De Goddelijke Kanaries – in de eerste helft verreweg de betere partij – waren een plaag voor de Oranje Leeuwen. Na tien minuten sneed Felipe Melo met een messcherpe pass dwars door het Nederlandse hart van het middenveld en de defensie, waarna Robinho de bal oppikte en onberispelijk raak schoot. Nederland had in de eerste helft – op een schot uit de tweede lijn van Dirk Kuyt – niets in te brengen tegen het spervuur aan aanvallen van de Brazilianen.
‘Eigen’ goal van Sneijder
Acht minuten na rust voltrok zich een wonder. Wesley Sneijder wilde de bal voorgeven vanaf de rechter zijlijn en draaide de bal met links het strafschopgebied in. Felipe Melo zat zijn keeper Júlio César in de weg en beiden gingen onder de bal door, waarbij de middenvelder de bal nog toucheerde. Sneijder kreeg de goal echter op zijn naam. De regels stellen namelijk dat bij een aangeraakt schot dat sowieso tussen de palen zou eindigen, de schutter de goal altijd op zijn naam krijgt. Pas wanneer een schot dat naast of over lijkt te gaan, dusdanig van richting verandert dat het uiteindelijk een goal oplevert, dan is er sprake van een eigen doelpunt.
Het wonder van Port Elizabeth
Een kwartier later kreeg Nederland na slecht uitverdedigen van Brazilië een corner. Robben draaide de bal met zijn linker in bij de eerste paal, Kuyt verlengde en in de doelmond kreeg de kleinste man van het veld de bal op zijn voorhoofd: Sneijder kopte raak! Zonder een 100% kans en eigenlijk het mindere van het spel te hebben, verdedigde Oranje met nog 25 minuten te gaan wel een 2 – 1 voorsprong. Daar bleef het bij, waardoor we ons mochten opmaken voor de halve finale tegen Uruguay.
Nu de huiskamervraag!
Brazilië is met vijf titels nog altijd recordhouder wat betreft gewonnen wereldkampioenschappen. Omdat Brazilië uitkomt op een ander continent, treft het Nederlands elftal de Seleção enkel op WK’s, in vriendschappelijke wedstrijden en eenmalig op het Olympisch voetbaltoernooi (1952). In totaal namen de twee landen het dertien keer tegen elkaar op. Ze speelden vijf keer gelijk en wonnen beide vier keer. De huiskamervraag luidt deze week:
Wat is de stand qua onderlinge duels op een WK-eindronde tussen Brazilië en het Nederlands elftal?
Het antwoord op de huiskamervraag:
De juiste oplossing is dat Nederland in onderlinge confrontaties leidt met 3-2. In de eerste tweestrijd tijdens het WK van 1974 ging Oranje met 2-0 aan de haal door doelpunten van Johan Neeskens en Johan Cruijff. Twintig jaar later versloeg de latere wereldkampioen onze jongens met 2-3 in de kwartfinale. Romario en Bebeto schoten Brazilië binnen achttien minuten na rust naar een comfortabele 0-2 voorsprong. Veertien minuten later hadden Dennis Bergkamp en Aron Winter Nederland alweer op gelijke hoogte gebracht. Linksback Branco stuurde Nederland met zijn winnende vrije trap negen minuten voor tijd echter naar huis.
In 1998 stonden beide landen weer tegenover elkaar in Frankrijk, nu in de halve finale. Ronaldo bracht de Brazilianen vlak na rust op 1-0 en leek de wedstrijd later in de tweede helft te beslissen, maar dat voorkwam Edgar Davids. Vlak voor tijd kopte Kluivert de gelijkmaker binnen, waarna Nederland een strafschop werd ontnomen. In de verlenging die volgde waren de doelpuntenmakers uit de reguliere speeltijd dichtbij de beslissing, maar uiteindelijk moesten strafschoppen zorgen voor een forcing. De uitslag uit 2010 is reeds bekend en ook het laatste duel kun je jezelf vast voor de geest halen. Tijdens het WK van afgelopen zomer versloeg Oranje de Brazilianen met 3-0 door goals van Robin van Persie (penalty), Daley Blind en Georginio Wijnaldum. Zodoende pakte Nederland – nota bene in Brazilië – de bronzen medaille.
Overzicht