Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje blijft vijfde op wereldranglijst

KNVB Media
KNVB Media
12 maart 2015, 14:16

Foto:

Het Nederlands elftal blijft ongewijzigd vijfde op de FIFA-wereldranglijst. Duitsland staat nog altijd eerste, gevolgd door Argentinië en Colombia. Italië komt de toptien binnendringen ten koste van Spanje, dat daalt naar de elfde plaats. De Spanjaarden zijn op 31 maart de tegenstander van Nederland in een vriendschappelijk duel. Turkije - dat op 28 maart tegen Oranje speelt voor de EK-kwalificatie - staat op plek 56.

Ongewijzigd
De FIFA publiceert elke maand een update van de wereldranglijst. Sinds december 2014 huist Oranje op de vijfde plek, omdat zij in november haar laatste wedstrijden speelde. Op de volgende ranglijst - welke het voetbalorgaan op 9 april bekend maakt - kan daar door de wedstrijden tegen Turkije en Spanje verandering in komen. Oranje behaalde in augustus 2011 haar hoogste positie, toen het korte tijd lijstaanvoerder en het beste team ter wereld was. De huidige wereldranglijst bekijk je hier.

Grootste stijgers en dalers
In vergelijking met de vorige lijst zijn er zeven vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Vijf van de zeven duels werden uitgevochten door landen die lid zijn van de CONCACAF, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Daarom zijn Barbados en Bermuda ook de grootste stijgers in de lijst. Libanon, dat niet in actie kwam, is de grootste daler.

Italië wipt nipt over Spanje
De meeste wijzigingen komen voort uit devaluaties. De FIFA-wereldranglijst is gebaseerd op de resultaten van het huidige en de laatste drie kalenderjaren. De resultaten uit 2011 zijn daarom nu verdwenen. Italië presteerde in dat jaar minder, maar die uitslagen tellen voor deze wereldranglijst niet meer mee. Daardoor springt Italië over Spanje - en Zwitserland - op de ranking en komt de Squadra Azzura na enige tijd afwezigheid weer terug in de toptien. Spanje valt daar voor het eerst sinds 2006 weer uit.

Hoe werkt de wereldranglijst?
Achter de FIFA-wereldranglijst zit een zeer gecompliceerd rekenmodel. Het mondiale voetbalorgaan gaat als volgt te werk:

  1. Een land krijgt bij winst drie punten, één punt bij een gelijkspel en verliezen levert geen enkel punt op;
  2. Deze punten vermenigvuldigt de bond vervolgens met het belang voor de wedstrijd (met één voor een vriendschappelijke interland, twee en een half voor bijvoorbeeld een WK- of EK-kwalificatieduel, drie voor wedstrijden op bijvoorbeeld een EK-eindronde of de Confederations Cup en met een maximaal aantal van vier voor een duel op de eindronde van het WK);
  3. De som van punt 1 en 2 vermenigvuldigt de FIFA vervolgens opnieuw. Dit keer met de sterkte van de tegenstander. Deze is gebaseerd op de FIFA-wereldranglijst en noemt men een coëfficiënt. Deze berekening maakt men aan de hand van tweehonderd punt minus de positie op de ranking. Nederland heeft op dit moment dus een coëfficiënt van 195 (200 - plaats 5 op de FIFA-wereldranglijst). Er zijn echter twee uitzonderingen op deze regel. De nummer één op de ranglijst (op dit moment Duitsland) heeft altijd een coëfficiënt van 200. Landen op de FIFA-ranglijst die op plek 150 of lager staan, hebben te allen tijde een coëfficiënt van 50;
  4. De uitkomst van de som na punt drie vermenigvuldigt de FIFA daarna wederom. Bij deze berekening is de sterkte van de confederatie waar beide teams toe behoren van belang. De waardes van de confederaties maakt de FIFA op basis van de prestaties tijdens de laatste drie WK's. De waardes van van de confederaties zijn op dit moment als volgt: CONMEBOL (o.a. Brazilië, Argentinië) 1,0; UEFA (o.a. Duitsland, Nederland) 0,99; alle overige bonden (AFC, CAF, OFC, CONCACAF) 0,85. Speelt Nederland (UEFA) tegen Italië (UEFA), is het gemiddelde 0,99; is Colombia (CONMEBOL) de tegenstander, dan is het gemiddelde 1 (0,99 + 1 : 2 =); treedt Oranje aan tegen de Zuid-Afrika of de Nederlandse Antillen (AFC en CONCACAF), dan is het gemiddelde 0,92 (0,99 + 0,85 : 2 = );
  5. Een voorbeeld: stel dat Duitsland op het WK van 2018 nog altijd eerste staat op de FIFA-wereldranglijst en Nederland weet tijdens het WK in Rusland van de Duitsers te winnen, dan ziet het behaalde punten aantal er volgens het rekensysteem van de FIFA als volgt uit: 3 x 4 x 200 x 0,99 = 2376 punten. Hierbij staat de drie dus voor een gewonnen duel (zie 1.), de vier voor een WK-wedstrijd (zie 2.), de tweehonderd voor de huidige nummer één op de wereldranglijst (zie 3.) en de 0,99 voor het gemiddelde van beide confederaties - beide keren UEFA, in dit geval (zie 4.);
  6. Vervolgens telt de bond per kalenderjaar alle punten bijelkaar op en deelt dit door het aantal gespeelde interlands. Voor de maandelijkse, tussentijdse wereldranglijst  - zoals deze van maart 2015 - geldt hetzelfde. Nederland speelt eind maart 2 interlands. De behaalde punten in die twee duels deelt de FIFA voor de ranglijst voor april door twee (het aantal gespeelde interlands dit kalenderjaar). De uitkomst van die som telt dan mee voor de nieuwe ranglijst.

De ranglijst komt uiteindelijk tot stand door de punten van de afgelopen vier kalenderjaren (inclusief het huidige jaartal) mee te nemen. Daarbij geldt dat het huidige jaar voor honderd procent meetelt, het jaar ervoor voor vijftig procent, twee jaar eerder telt voor dertig procent mee en het laatste jaar voor twintig procent. Een voorbeeld: Nederland behaalde 100 punten in zowel 2015 (honderd procent), 2014 (vijftig procent), 2013 (dertig procent) als 2012 (twintig procent). In dat geval heeft Nederland 200 punten op de wereldranglijst (honderd uit 2015, vijftig uit 2014, dertig uit 2013 en twintig punten uit 2012).


  • Tags:

Laatste artikelen