Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Danny Blind: Van Zeeland tot Holland

KNVB Media
KNVB Media
7 juli 2015, 15:31

Foto: KNVB

“Hij is een jongen die een kans in het betaald voetbal verdient”, zo vertelt Sparta-penningmeester Floor Bouwer in de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) wanneer Danny Blind in 1979 van de Zeeuwse derdeklasser RCS verkast naar Rotterdam. Een jaar eerder is VVV-Venlo die mening al toebedeeld, maar omdat Blind zakt voor zijn HAVO-eindexamen, steken zijn ouders een stokje voor de transfer naar Limburg. Njet, klinkt het vanuit Oost-Souburg. Eerst een papiertje dan pas het voetbal. Als een jaar later het vereiste diploma wel binnen is, valt de keuze van Blind op Sparta.

Niet veel later, op 29 augustus 1979, debuteert de Zeeuw in het betaald voetbal met een invalbeurt in de uitwedstrijd tegen AZ’67. Bij Sparta, in de jaren tachtig nog een gevestigde naam in de Eredivisie en actief in Europa, komt hij voornamelijk als rechtervleugelverdediger tot 188 optredens, waarin hij 18 keer trefzeker is. Zijn goede spel blijft niet onopgemerkt; Johan Cruijff, dan technisch directeur bij Ajax, klopt op de deur en haalt de verdediger in de zomer van 1986 naar Amsterdam.

Uitstekende aankoop

Cruijff blijkt het goed te hebben gezien. Met Blind rijgt Ajax in de jaren daarna de prijzen aaneen, waarbij de sympathieke Zeeuw uitgroeit tot een publiekslieveling. Geen wonder, met Blind, die in de loop der jaren verkast naar een plek centraal in de defensie, winnen de Amsterdammers vijf landstitels, vier KNVB bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de Champions League, de Europese Supercup en last but not least de Wereldbeker, waarbij aanvoerder Blind in Tokyo tegen het Braziliaanse Gremio de beslissende strafschop voor zijn rekening neemt en raak schiet.

Ook in Oranje wordt Blind een vertrouwd gezicht, hoewel dat vooral een vertrouwd gezicht op de bank naast de bondscoach wordt. Steeds geven de oefenmeesters Ronald Koeman de voorkeur als centrale verdediger. Tussen 1986 en 1996 komt Blind desalniettemin tot 42 interlands, waarin hij één keer weet te scoren. Tijdens het EK 1996, wanneer Guus Hiddink de scepter zwaait over Oranje, is hij eindelijk onomstreden. Een onverdeeld succes wordt het toernooi echter niet. Met Blind als aanvoerder strandt Oranje in de kwartfinale, maar vooral de problemen binnen het team blijven in de herinnering achter.

Directeur spelersbeleid

Wanneer hij in 1999 zijn schoenen aan de wilgen hangt blijft hij, hoe kan het ook anders, betrokken bij Ajax. Als directeur spelersbeleid blijkt hij niet over de zuinigheid te beschikken die zijn verre opvolger Marc Overmars inmiddels tot kunst lijkt te hebben verheven. Vele miljoenen geeft hij uit in de zomer van 1999. Maar succes is niet te koop, zo blijkt maar weer eens. Negen maanden na zijn aanstelling dient Blind zijn ontslag in. Ajax wordt vijfde dat seizoen. Vertrekken bij Ajax doet Blind echter niet.

Een maand na zijn ‘afscheid’ is het clubicoon alweer terug, ditmaal als trainer van Ajax A1. Mede door zijn goede resultaten bij dat team in de daaropvolgende jaren wordt Blind na het ontslag van Ronald Koeman in 25 februari 2005 hoofdtrainer van Ajax. Even dreigt een fiasco, wanneer de eerste wedstrijd onder zijn leiding de grootste thuisnederlaag ooit oplevert, maar Blind knokt zich terug en leidt Ajax alsnog naar de voorrondes van de Champions League. Ook al wint de trainer met Ajax in het jaar erop de Johan Cruijff Schaal en de KNVB beker en bereikt hij de achtste finale van de Champions League, toch is niet iedereen tevreden. Integendeel. Op 10 mei 2006 wordt Blind in het kamertje van technisch manager Martin van Geel geroepen, waar hij hoort dat hij ontslagen is.

Keuzeheer van Oranje

Na een korte tussenstop als technisch directeur van Sparta keert Blind andermaal terug op het oude nest, eerst als technisch manager, later als assistent van Martin Jol en Frank de Boer. In 2011 wordt hij er andermaal technisch manager en in datzelfde jaar treedt hij aan als technisch directeur, maar hij sneuvelt in de Fluwelen Revolutie van Cruijff. Als in 2012 Louis van Gaal vraagt of hij oren heeft naar een overstap naar Oranje hoeft hij dan ook niet lang na te denken. Met Blind als assistent en zoon Daley in de selectie presteert het Nederlands elftal boven verwachting goed op het WK in Brazilië met een derde plaats als knap eindstation.

Wanneer Van Gaal wordt opgevolgd door Guus Hiddink blijft de situatie van Blind op het eerste oog onveranderd. Ook bij de nieuwe bondscoach blijft de aimabele Zeeuw de steun en toeverlaat van de keuzeheer. Met dien verstande dat na het EK in Frankrijk het geduld van Blind eindelijk wordt beloond. Vanaf dan krijgt hij zelf de touwtjes in handen. Maar ditmaal gaat het sneller dan gepland. Na een niet al te florrisante kwalificatiereeks houdt Hiddink het eind juni voor gezien en wordt Blind op 1 augustus officieel bondscoach van Oranje. De opdracht is simpel. Blind moet zorgen dat Oranje in de zomer van 2016 gewoon naar Frankrijk kan afreizen. Zeelands trots is nu de hoop van heel Holland geworden.


  • Tags:

Laatste artikelen