Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
Eurojackpot KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de Eurojackpot KNVB Beker.
Eurojackpot Vrouwen eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de Eurojackpot KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Donny van de Beek schreeuwt het uit na zijn gelijkmaker (1-1). - Foto: KNVB Media
De meeste kansen waren voor Spanje, de beste voor Oranje. Dat het oefenduel in de Johan Cruijff ArenA daarom woensdag in een 1-1 gelijkspel eindigde, was een uitkomst waar iedereen mee kon leven. Sergio Canales scoorde voor rust, Donny van de Beek zorgde kort na de pauze voor de gelijkmaker.
De spelers van het Nederlands elftal droegen het #OneLove-logo op hun warming up-shirts, vóór verbinding en tegen discriminatie.
De interlandperiode van november is een stevige opgave voor het Nederlands elftal. Op het oefentreffen met de Spanjaarden volgt immers de laatste twee duels van de UEFA Nation's League, waarin nog veel op het spel staat. Zondag komt Bosnië-Herzegovina naar Amsterdam, waarna Oranje woensdag in Chorzow Polen treft. In groep 1 van Nations League A is nog van alles mogelijk. Nederland, Polen en Italië zijn alledrie in de race voor de groepswinst.
Maar eerst stond Oranje deze woensdagavond voor een andere opgave. Een met prestige, tegen de wereldkampioen van tien jaar geleden. De aanloop naar de 13e ontmoeting tussen beide landen verliep voor bondscoach Frank de Boer wat rommelig. Hij zag - om diverse redenen - Steven Bergwijn, Tonny Vilhena en de keepers Jasper Cillessen en Justin Bijlow afhaken. Zodoende stond Marco Bizot voor het eerst onder de lat, als de 781e international in de 115-jarige historie van Oranje.
En natuurlijk was ook Virgil van Dijk niet van de partij. Een groot gemis, gelet op zijn verdedigende kwaliteiten en de prominente leidersrol die de captain de laatste jaren in het nationale team vervulde. Via social media staken de overige Oranje-spelers Van Dijk een hart onder de riem. Zijn aanvoerdersband zat tegen Spanje om de bovenarm van de jarige Georginio Wijnaldum.
Nathan Aké: hamstringblessure.
Ook de belasting van de spelers was een factor van belang in de overwegingen van De Boer. De propvolle internationale voetbalkalender, die in deze coronamaanden als een harmonica in elkaar is geschoven, zorgt bij menig coach voor hoofdbrekens.
Om die reden was het plan van De Boer om Bizot en de vier verdedigers voor hem de hele wedstrijd te laten staan. Zondag tegen Bosnië-Herzegovina zouden zij in principe niet tot het basisteam behoren, iets wat wel zou gelden voor de overige zes. Het duel was echter nog geen vijf minuten oud of er kon al een streep door die opzet. Na een onschuldige terugspeelbal greep Nathan Aké naar zijn hamstring. Doorspelen was geen optie, waarna hij met een balende grimas in de catacomben verdween. Daley Blind was zijn vervanger.
Ook rechtsback Hans Hateboer liet het handjevol aanwezigen in de Johan Cruijff ArenA na ruim een half uur flink schrikken toen hij bij een kopduel vol in botsing kwam met José Gaya. De Spanjaard was te groggy om door te spelen, Hateboer liet een paar hechtingen zetten en keerde terug in het veld.
Oranje keek toen al tegen een 0-1 achterstand aan na een goal van Sergio Canales. Weggestuurd door Morata troefde de middenvelder van Real Betis Veltman af en schoot de bal diagonaal langs Bizot. Een verdiende treffer, want de Spanjaarden hadden in de beginfase al voor behoorlijk wat dreiging gezorgd en bleven dat doen. Oranje kon daar in de eerste helft twee momenten van Luuk de Jong tegenover stellen. In de 20e minuut kreeg de spits een schotkans, tien minuten later claimde hij een penalty na een beuk in zijn rug. De Jong verloor zijn schoen, maar de Italiaanse arbiter Davide Massa wuifde het weg.
Luuk de Jong was voor rust Oranjes gevaarlijkste pion in de aanval.
Hateboer keerde na rust niet meer terug, evenals Wijnaldum, Frenkie de Jong en Berghuis. Dumfries, Klaassen, De Vrij en Stengs waren hun vervangers. Zij konden al na twee minuten juichend richting Donny van de Beek sprinten, die vol met de wreef uithaalde nadat een goede voorzet van Wijndal voorbij aan Stengs en De Jong was gegaan. De tweede interlandtreffer voor Van de Beek, nadat hij vorige maand tegen Italië (1-1) ook al voor de gelijkmaker zorgde.
Debutant Marco Bizot krijgt een haasje.
Nederland en Spanje maakten er vervolgens een vermakelijke tweede helft van. Niet altijd met hoogstaand voetbal, maar er viel genoeg te beleven dankzij de aanvallende intenties van beide ploegen. De meeste kansen waren voor Spanje, de beste voor Oranje. Na een aanval uit het boekje legde de opstomende Dumfries de bal perfect af op Depay, maar die draalde te lang en schoot te slap, waardoor doelman Unai Simón de haast zekere treffer kon voorkomen.
Bijna identiek was de kans voor Luuk de Jong pal voor tijd. Opnieuw stoof Dumfries met zevenmijlslaarzen over de rechterflank en opnieuw vond hij een teamgenoot in het strafschopgebied, maar De Jong kreeg de bal net niet lekker onder controle om hem tegen de touwen te jagen. Zo bleven beide teams in evenwicht.
Een welkom resultaat voor Oranje. Uiteraard qua prestige, maar ook met het oog op de loting voor de kwalificatiereeks voor het WK 2022 in Qatar. Die wordt maandag 7 december in Zürich verricht. De tien hoogst geklasseerde Europese landen op de FIFA-ranking zitten dan in pot 1 en worden groepshoofd. Oranje is momenteel dat tiende land (15e op de ranking), maar voelt de hete adem van Zwitserland in de nek. Dat gevoel is woensdag iets afgenomen nadat de Zwitsers het oefenduel met België (2-1) verloren. De volgende ranglijst wordt op 26 november opgemaakt.
Statistieken
Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Spanje.
Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!