Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WK voor vrouwen: de feiten

KNVB Media
KNVB Media
3 juni 2015, 16:05

Foto:

De OranjeLeeuwinnen staan in Canada aan de vooravond van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Een primeur voor de Nederlandse vrouwen, want nog nooit eerder speelden zij op een WK. Om volledige op de hoogte te zijn van interessante feitjes en wetenswaardigheden uit het verleden en heden, volgt hieronder een lijstje. Scorebordjournalistiek van de hoogste plank!

Eindrondes
De geschiedenis van het WK voetbal voor vrouwen loopt niet bijzonder ver terug in de tijd. Pas in 1991 organiseerde de FIFA voor het eerst een wereldkampioenschap voor vrouwen. Dit vond plaats in China, waar de Verenigde Staten de titel in de wacht sleepten. Nadien zouden Noorwegen (Zweden, 1995), opnieuw de VS (VS, 1999), Duitsland (VS, 2003 en China, 2007) en Japan (Duitsland, 2011) zich tot wereldkampioen kronen. Wie volgt de Japanse vrouwen dit jaar op in Canada?
 
Statistieken
In de voorgaande zes WK’s wisten in totaal meer dan 4,5 miljoen toeschouwers de weg naar het stadion te vinden. Ze zagen de Braziliaanse vedette Marta en de Duitse grootheid Birgit Prinz in actie,  topscorers aller tijden op het WK voor vrouwen. Beide vrouwen scoorden veertien doelpunten. De Verenigde Staten maakten de meeste goals als team: 98 in totaal. De grootste overwinning tijdens een WK-duel staat op naam van Duitsland, dat in de poulefase van 2007 Argentinië met liefst 11-0 naar de slachtbank leidde. Het WK van 1999 geldt als meest onsportieve toernooi tot nu toe; in die editie noteerden de scheidsrechters 77 gele kaarten en moesten vijf speelsters met rood het veld ruimen.
 
Stadions
De wedstrijden tijdens het WK vinden plaats in zes verschillende stadions. Het Moncton Stadium in Moncton is de kleinste, met een capaciteit van 10.000 supporters. Het Olympisch Stadion van Montreal herbergt met iets meer dan 66.000 zitplaatsen de meeste toeschouwers. De finale speelt zich af in Vancouver (BC Place Stadium, net geen 60.000 zitplaatsen), het op twee na grootste stadion van de zes. De andere speelsteden zijn Edmonton (Commonwealth Stadium, net iets meer dan 60.000 zitplaatsen), Winnipeg (Winnipeg Stadium, capaciteit van bijna 45.000 plaatsen) en Ottawa (TD Place Stadium, herbert 24.000 voetbalfans). Nederland werkt de eerste twee poulewedstrijden af in Edmonton; het laatste pouleduel spelen de OranjeLeeuwinnen in Montreal tegen het gastland.
 
OranjeLeeuwinnen
De Nederlandse vrouwen reizen met een selectie van 23 speelsters rond in Canada. Bondscoach Roger Reijners selecteerde onder andere Manon Melis, Nederlands topscorer aller tijden met 55 goals. Daarnaast nam de bondscoach ook recordinternational Dianne Bito (147 caps) op in de selectie, die met haar 33 jaar tevens de oudste van de selectie is. Jill Roord (18) van FC Twente is daartegenover de benjamin van de groep. Nederland treft in haar poule China, Nieuw-Zeeland en gastland Canada. 
 
Nieuwkomers
Het aantal landen dat dit jaar deelneemt aan het WK is voor het eerst in de geschiedenis 24. Dit is een uitbreiding van acht landen. Naast Nederland – toeval of niet – maken nog zeven landen hun debuut in Canada, te weten Costa Rica, Ivoorkust, Spanje, Zwitserland, Ecuador, Thailand en Kameroen.  Kan een van deze acht landen voor een verrassing zorgen? 


  • Tags:

Laatste artikelen