Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen China’s voetbaltrots

KNVB Media
KNVB Media
10 juni 2015, 14:00

Foto:

Over het nationale mannenteam hoef je het in China niet te hebben. Wie over de prestaties van díe ploeg begint, krijgt slechts hoongelach en wegwerpgebaren. Dat ligt voor het vrouwenteam – in de nacht van donderdag op vrijdag de tegenstander van de OranjeLeeuwinnen op het WK – heel anders.

“De vrouwen zijn onze trots als het om voetbal gaat”, zegt voetbalfan Li Xiaodong beslist. De bankmedewerker uit hoofdstad Beijing volgt het nationale mannenteam al jaren, maar is er wel klaar mee nadat de spelers twee jaar geleden een oefenwedstrijd van Thailand met liefst 5-1 verloren. “Dat was een grote schande. Het Chinese voetbal werd al voortdurend geconfronteerd met allerlei schandalen als corruptie, maar dit was voor veel supporters echt de druppel.”
 
De Stalen Rozen
In China zijn alle wedstrijden live op televisie te zien, om maar aan te geven hoe groot vrouwenvoetbal daar is. Over het eerste WK-duel van de Stalen Rozen, zoals de bijnaam van het Chinese vrouwenteam luidt,  praat men nog steeds na. De strafschop in de blessuretijd van het duel met gastland Canada (1-0) was in de ogen van een heleboel Chinezen veel te makkelijk gegeven.
 
“Canada moest winnen”, denkt Yan Hairong, een vrouwelijke fan. “Dat zie je vaak bij toernooien, dat de organisator moet winnen. Aan de andere kant kreeg China eerder al kansen om het duel te beslissen.”
 
“Nederland heeft een erg goede indruk gemaakt”
Duidelijk is wel dat China de tweede poulewedstrijd op het WK tegen de OranjeLeeuwinnen niet mag verliezen om nog een kans te maken door te gaan in het toernooi. Yan denkt dat de tegenstanders aan elkaar zijn gewaagd.

“Nederland heeft een erg goede indruk gemaakt in de eerste wedstrijd”, zegt ze. “Ik wist niet dat ook de vrouwenploeg zo aantrekkelijk speelt. We zullen het niet makkelijk krijgen, maar ik blijf hoop houden. Een land met 1,3 miljard inwoners zou eigenlijk moeten winnen van zo’n klein landje. Toch?”
 
China is een land dat vooral uitblinkt in individuele sporten. Mede vanwege het eenkindbeleid zijn veel inwoners van de communistische volksrepubliek erg op zichzelf gericht. In het dagelijks leven, maar ook op het sportveld dus. De Chinese wereldkampioenen beoefenen vooral sporten als tafeltennis en badminton.
 
Maar vrouwen vormen vaak de uitzondering. Het nationale volleybalteam kan aansprekende successen weerleggen, en ook de voetbalsters hebben enkele bijzondere resultaten behaald. Daarom kunnen de Chinese vrouwen tijdens het WK ook rekenen op luide aanmoedigingen van de vele supporters.
 
 
Resultaten van het Chinese team
De Stalen Rozen staan momenteel zestiende op de FIFA-ranking, vier plaatsen lager dan de OranjeLeeuwinnen. Dat is ooit een stuk hoger geweest, want in 2003 bezette het team de vierde plek. In 1995 boekte de toenmalige ploeg zelfs een duizelingwekkende zege in een interland op de Filippijnen. Het werd liefst 0-21!
 
Op WK’s presteren de Aziatische vrouwen altijd goed, met tot nu toe respectievelijk een vijfde (1991), vierde (1995) en tweede plaats (1999), gevolgd door twee plekken in de kwartfinale (2003 en 2007). Het team slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de mondiale titelstrijd in 2011.
 

In Azië is de ploeg al heel lang oppermachtig. Sinds de eerste deelname aan het Aziatische kampioenschap in 1986 wisten de ‘Stalen Rozen’ het toernooi liefst zeven maal achtereen te winnen. Daarna volgden een derde en tweede plaats, won China het toernooi opnieuw in 2006, en behaalde de ploeg nog een tweede en vierde plaats.
 
Balans tegen Leeuwinnen tegen China
Waar China in ieder geval een punt moet pakken om nog zicht te houden op de volgende ronde, heeft Nederland met een gelijkspel alles in eigen hand. Afhankelijk van het duel Canada-Nieuw Zeeland, zouden de OranjeLeeuwinnen zich bij winst zelfs al kunnen plaatsen voor de volgende ronde! Maar wie op basis van de onderlinge resultaten de favoriet is, valt te bezien. De laatste tien jaar eindigde een confrontatie tussen beide landen vier keer in een gelijkspel en wonnen beide landen één keer. Misschien staan Nederland en China daarom ook wel zo dicht bijelkaar op de FIFA-ranking.
 
Datum Plaats Wat Wedstrijd Uitslag
24 augustus 2011 Hohhut, China Vriendschappelijk China - Nederland 0-1
22 augustus 2011 Hohhut, China Vriendschappelijk China - Nederland 1-1
15 juli 2009 Amsterdam 4 Nations Cup Nederland - China 2-4
7 mei 2008 Emmen Vriendschappelijk Nederland - China 1-1
4 mei 2008 Emmen Vriendschappelijk Nederland - China 2-2
23 ferbruari 2006 Almere Vriendschappelijk Nederland - China 0-0
27 augustus 2001 Peking, China Universiade * China - Nederland 1-1 **
4 april 1999 Bennekom Vriendschappelijk Nederland - China 0-1
21 maart 1998 Montechoro, Portugal Algarve Cup China - Nederland 3-2
12 maart 1997 Portimão, Portugal Algarve Cup China - Nederland 1-0
3 juni 1988 Guangzhou, China Onofficiëel WK China - Nederland 1-0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* = Wedstrijden op de Universiade gelden niet als officiële interlands.
** = Na de reguliere speeltijd en de verlening stond er nog altijd een gelijkspel op het scoreboard. In de penaltyserie bleek Nederland koelbloediger: 4-5. Nederland strandde uiteindelijk in de finale, waar Brazilië na verlenging de betere was (1-2).

De trip naar China
De laatste twee vriendschappelijke duels speelden de OranjeLeeuwinnen in 2011, tijdens een trainingstage in China. Tijdens de trip naar het Aziatische land hield OnsOranje een videodagboek bij. In de onderstaande items zijn onder meer de huidige internationals Mandy van den Berg, Sherida Spitse en Anouk Hoogendijk aan het woord.

Videodagboek 1 China-trip 2011 

 

Videodagboek 2 China-trip 2011 

 

Videodagboek 3 China-trip 2011 

 

Videodagboek 4 China-trip 2011 

 


  • Tags:

Laatste artikelen