Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
Eurojackpot KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de Eurojackpot KNVB Beker.
Eurojackpot Vrouwen eredivisie
Het officiële kanaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de Eurojackpot KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Het moment van de wedstrijd: Ève Périsset klopt Daphne van Domselaar vanaf 11 meter. - Foto: KNVB Media
Het is voorbij. Vijf jaar lang gingen de OranjeLeeuwinnen door het leven als de trotse Europees kampioen. Die trots zal voor altijd blijven, maar de titel moeten ze overdragen aan een ander land. Oranje ging zaterdag in de kwartfinale na verlenging met 1-0 ten onder tegen Frankrijk en is uitgeschakeld op het EK in Engeland.
Het was voor een groot deel aan Van Domselaar te danken dat Nederland überhaupt de verlenging wist te halen.
Ruim 100 minuten hield Oranje met de grootst mogelijke moeite stand. Frankrijk was stukken beter, maar de OranjeLeeuwinnen beten zich gaandeweg steeds vaster in de wedstrijd. Ze haalden ongeschonden de verlenging (0-0), maar na tien minuten in de extra tijd ging het alsnog mis toen een ongelukkige sliding van Dominique Janssen niet de bal maar wel Diani raakte. Scheidsrechter Martincic kon na interventie van de VAR niets anders dan naar de stip wijzen. Oog in oog met Ève Périsset koos Daphne van Domselaar voor de goede hoek en kreeg haar vingers nog tegen de bal, maar de inzet was te hard en te zuiver voor Oranjes revelatie van dit EK-toernooi: 1-0.
Bijna! Daphne van Domselaar gaat naar de goede hoek, strekt zich helemaal uit en krijgt nog haar vingers tegen de bal, maar net niet genoeg. Frankrijk komt op 1-0.
Oranje gold in Rotherham als underdog en dat was aan de startende formatie af te lezen. Bondscoach Mark Parsons maakte tactische keuzes uit defensief oogpunt, waardoor Jill Roord en Aniek Nouwen buiten de boot vielen. Kerstin Casparij moest als linksback de dynamische Diani in toom houden. Dominique Janssen verkaste daardoor naar de centrale positie achterin. En diagonaal aan de andere kant van het veld kreeg Lineth Beerensteyn de voorkeur boven Roord, mede vanwege haar bereidheid om de veelvuldig opkomende Franse linksback Karchaoui op te vangen.
Het waren begrijpelijke keuzes van Parsons, maar ze werkten slechts ten dele. Het was namelijk een klein wonder dat Oranje de eerste helft zonder kleerscheuren overleefde. Na het eerste kwartier stapelden de hachelijke momenten voor de goal van Daphne van Domselaar zich op. Schoten uit de tweede lijn, individuele acties en snijdende teamaanvallen. Frankrijk had het hele scala in huis en kreeg liefst zeven grote mogelijkheden om de score te openen. Maar stuitte op de paal (Cascarino), op de vuisten van Van Domselaar (Cascarino en Bilbault), op de knie en arm - onbedoeld - van Van der Gragt (Malard en Geyoro) die op miraculeuze wijze op de doellijn tegenhield. En Frankrijk schoot nipt over (Toletti) of naast (Malard).
De sterk spelende Kerstin Casparij is Griedge Mbock Bathy te vlug af.
En Oranje? Dat kon slechts tegenhouden en ondernam in die eerste helft geen enkele serieuze doelpoging. Aanvallend acteerde de ploeg als een roedel Leeuwinnen zonder scherpe klauwen. De eerste zorg was zo lang als mogelijk de bal binnen de ploeg te houden, om maar niet te worden overlopen. Het gevolg was dat de weg richting de Franse goal bijzonder groot werd. Parsons greep halverwege in met de wissel van Roord voor Beerensteyn. Die pakte redelijk goed uit. In de 59e minuut kon zelfs het eerste echte gevaar worden genoteerd toen Van der Gragt bij een corner boven Mbock uittorende en op doel kopte. Helaas wel recht in de handen van keeper Peyraud-Magnin.
De 10.000 toeschouwers in het New York Stadium zagen dat Oranje het Franse gevaar in die tweede helft iets meer beteugelde, al was de voorsprong voor Les Bleues dichterbij dan de Nederlandse openingstreffer. Geyoro en tweemaal Cascarino en Renard leken niet te kunnen missen, maar vonden keer op keer Van Domselaar op hun weg. De 22-jarige goalie bewees in haar vijfde interland opnieuw haar grote klasse en potentie voor de toekomst. Het was voor een groot deel aan haar te danken dat Nederland überhaupt de verlenging wist te halen.
Daarin was de eerste kans voor Nederland. Uitgerekend voor Vivianne Miedema die na haar coronaperikelen op tijd fit werd bevonden voor deze kwartfinale maar veelal onzichtbaar bleef. Haar enige kans, na vier minuten in de verlenging, werd door Renard geblockt. Ook Brugts deed nog een schotpoging maar mikte te hoog, voordat Frankrijk via die jammerlijke strafschop alsnog de terechte zege binnenhaalde. In het restant van de verlenging kreeg Pelova nog een mogelijkheid. Net als de Fransen die echter veel te slordig met de grote ruimtes omgingen. Oranje knokte tot het eind. Het mocht niet baten.
Verdriet bij Stefanie van der Gragt. De onverwoestbare verdediger gooide alles in de strijd.
In plaats van een doorgang naar de halve finales kan Nederland morgen de koffers pakken voor de terugreis naar huis. Een hard gelag, maar niet heel onverwacht. Oranje wist niet te overtuigen in dit toernooi en kwam eigenlijk nooit in de juiste flow. Speltechnisch lukte het de ploeg in geen enkele van de vier EK-wedstrijden de topvorm te pakken. Ook tegen Frankrijk niet, alhoewel de strijdlust en wilskracht hartverwarmend was.
Randzaken speelden ook een rol, met de nodige ruis tot gevolg. Er waren coronabesmettingen bij Groenen en Miedema en ongelukkige media-uitingen van Roord. Op het veld kwam Oranje in de poulefase slechts een paar keer echt los: in de tweede helft tegen Zweden en slotfase tegen Zwitserland. En er was lichamelijke pech met het vroegtijdig wegvallen van Sari van Veenendaal en Lieke Martens.
Victoria Pelova knokt voor wat ze waard is in duel met Charlotte Bilbault.
Daar stond tegenover dat er veelvuldig en soms noodgedwongen een beroep werd gedaan op de nieuwe generatie. Die pakte de koe bij de horens en liet zich op belangrijke momenten gelden. Van Domselaar natuurlijk voorop, maar ook Casparij, Brugts en Leuchter haalden dit toernooi een ruime voldoende. Een compliment voor de betreffende speelsters, maar zeker ook voor bondscoach Mark Parsons en zijn technische staf.
Onder Sarina Wiegman was Oranje succesvol en stabiel, waardoor men weinig reden zag om anderen te laten doorstromen. Parsons begon direct na zijn aantreden medio 2021 met doorselecteren, liet veel jonge talenten debuteren en gaf hen een serieuze kans. Ook op het grote internationale podium van dit EK. Misschien dat daardoor deze uitschakeling ietsje minder pijn doet. De Europese titel zijn de OranjeLeeuwinnen definitief kwijt, maar het is goed om te weten dat de nieuwe generatie zich alweer aandient en wellicht in de toekomst voor nieuwe successen kan gaan zorgen.
Statistieken
Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwartfinale Frankrijk - Nederland.