Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen doelpunten; eindstand 1-2

KNVB Media
KNVB Media
7 mei 2015, 15:14

Foto:

Vier minuten en twintig seconden duurt het. De bioscoopbezoeker gaat er maar eens lekker voor zitten, voor deze noviteit in het Polygoon-journaal. "De groote voetbalwedstrijd Holland - België, door België met 2-1 gewonnen,” zo laat de aankondiging enthousiast weten. Een primeur.

Het is 7 mei 1922 en de mensen van Polygoon zijn met serieus materieel uitgerukt om in Amsterdam filmopnamen te maken van een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal. Voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis is een samenvatting van een duel te zien in de bioscopen van ons land. Een geluidloos beeldverhaal is het, opgenomen met één camera en telkens onderbroken door tekstkaarten in beeld waarin wordt uitgelegd wat we zojuist hebben gezien: “Het Nederlandsche en het Belgische elftal betreden onder de tonen van de volksliederen het veld” en “De toss”.
 
Monsieur Louis Fourgeous is de scheidsrechter, hij is speciaal voor de gelegenheid uit Frankrijk overgekomen. Met zichtbaar plezier – Louis kijkt olijk de camera in – en waarom ook niet: het is in 1922 nogal een uitstapje, zo’n weekendje Amsterdam. Naar de maatstaven van nu is Fourgeous een kilootje of vijftien te zwaar voor een topscheidsrechter, maar dat gegeven zit hem zelf ogenschijnlijk nauwelijks in de weg. Je vermoedt in Fourgeous een sympathieke wijnboer, die de pinot noir even heeft gelaten voor wat-ie is, om het duel tussen Des Bataves en Belgique te fluiten. Bij de toss gooit hij het muntje zo hoog mogelijk de lucht in, de beide aanvoerders volgen de vlucht gebiologeerd. 
 
We kijken naar schokkerige zwart-wit beelden van volgepakte tribunes met mannen in keurige pakken en hoeden op hun hoofd. En we zien spelers met fenomenale hoog opgetrokken broeken die als schooljongens in de houding staan. “De Belgische aanvoerder A. Swaertenbroeckx brengt een bloemstuk mee voor den Nederlandschen captain", verschijnt in beeld als de Belgen een beeldvullende krans over het veld zeulen. Alles wordt minutieus in beeld gebracht, behalve de wedstrijd zelf eigenlijk. Als de samenvatting al halverwege is, komt er eindelijk een bal in beeld. Een statische camera achter het doel filmt lukraak een handvol kansen en dat was het. “Het spel in vollen gang”, zegt de tekstkaart voor de zekerheid. Geen doelpunt gezien, geen idee van het wedstrijdbeeld. Met de ogen van de 21e eeuw een tamelijk absurde samenvatting, maar zo’n honderd jaar geleden een unieke mogelijkheid om bewegende beelden te zien van een sportevenement dat altijd verscholen was gebleven voor de massa. 
 
De film is een eerste stap op weg naar voetbal als volkssport en poetst de geur van de elite, die in de beginjaren om het voetbal hangt, er bijna geruisloos vanaf. In 1959 zou de eerste live-wedstrijd op de televisie komen en werd ook Sport in Beeld - zeg maar de voorloper van het huidige Studio Sport - een begrip in ons land. En nu zappen we achteloos van Feyenoord-FC Utrecht naar Arsenal-Chelsea en weer terug. Een kleine eeuw geleden waren er vier minuten en twintig seconden in de bioscoop. Zonder doelpunten. Eindstand 1-2. 
 
Column door Bas Ticheler. Afgelopen donderdag 30 april leverde hij een bijdrage over het allereerste duel dat het Nederlands elftal ooit speelde, eveneens tegen België. Dat artikel lees je hier.
 
Bekijk hieronder de bewuste bioscoopvoorstelling van het Polygoon-journaal


  • Tags:

Laatste artikelen